petak, 2. srpnja 2010.

Funkcije novca: sredstvo za zgrtanje blaga

 
4. SREDSTVO ZA ZGRTANJE BLAGA

- SREDSTVO ZA TEZAURIRANJE VRIJEDNOSTI
- POVLAČENJE NOVCA IZ PROMETA

Ova funkcija novca očituje se u tome da se novac povlači iz opticaja (prometa) i pretvara u blago. Novac se ovdje ne troši i ne pozajmljuje, već nagomilan kod pojedinca poprima funkciju blaga.

Tezaurirati novac znači staviti ga "na stranu" pa se tezauracija novca naziva i zgrtanje blaga. Dakle, novac se pretvara u blago i ima funkciju blaga kad se povuče iz opticaja i zadržava u tom nepokretnom stanju. Pretvaranje novca u blago zove se tezauracija.

Novac je pogodan za tezauraciju vrijednosti (da sačuva vrijednost) samo u stabilnim prilikama kada nema inflacije tj. pada vrijednosti novca.

Od funkcije novca kao sredstva za tezauraciju vrijednosti treba razlikovati štednju. Tezauriranjem se, za razliku od štednje, novac izdvaja iz prometa i time onemogućava njegova glavna funkcija - posredovanje u razmjeni. ŠTEDNJA predstavlja odricanje od potrošnje ali ne i izdvajanje novca iz prometnih tokova.

Novac se štedi najčešće u banci koja na primljena sredstva štedišama daje kamte. Iz prikupljenih sredstava banka daje kredite koji joj se vraćaju nakon određenog roka uz kamate.

Štednjom se, dakle, novac ne povlači iz prometnih tokova pa ostaje u funkciji općeg sredstva razmjene (prometnog sredstva), što nije slučaj kad se novac tezaurira.

Vidimo da se ostvarena vrijednost novca može čuvati na dva načina: tezauriranjem i štednjom.